Rogoznica

POVIJEST ROGOZNICE:

             

Otočić koji dominira uvalom bio je nekada grčka kolonija na kojem se razvio ribarski gradić Rogoznica, koji danas zajedno sa okolnim mjestima broji nešto preko 2000 stanovnika. Prožimanje kultura i civilizacija na ovom području ostavilo je brojne spomenike, a duh Mediterana i Europe osjeća se na svakom koraku.
Brojni spomenici svjedoče o tradiciji i životu na otoku. Crkva Uznesenja Marijina (1746) i crkva Sv. Nikole iz srednjega vijeka najznačajniji su od njih. Godine 1912. otok je spojen sa kopnom, nasipom dugim 320 m, što je olakšalo pristup mjestu i ubrzalo njegov razvoj.

                                            

Poznata je kao najsigurnija luka na ovom dijelu Jadrana, pa je kroz povijest pružala zaštitu brodovima starih Grka, Rimljana, Mlečana i Hrvata.

Drevna narodna svetkovina ''Gospe od Kapelice'' štuje se 2. srpnja. Gospina slika se u pratnji svećenika i djevojaka donosi u mjesto, da bi je potom svećenstvo i puk prenijeli u mjesnu crkvu.
Treće nedjelje mjeseca srpnja slika se procesijom, kopnom i morem, vraća u svoje svetište na poluotoku Gradina.

Prema predaji, početkom 18. stoljeća, ribar je nađenu sliku odnio kući, ali se ona na čudnovat način vratila na isto mjesto. I od toga se vremena svake godine svečano obilježava njezin blagdan.

                                                  

ROGOZNICA DANAS:


Rogoznica, mediteransko mjesto u samom srcu Dalmacije, idealno je za odmor s obitelji i prijateljima. Rado je posjećuju i nautičari jer je poznata kao jedna od najljepših i najsigurnijih luka na Jadranu. Plaže su u Rogoznici raznovrsne, a svako naselje nudi skrovita kupališta u brojnim malim uvalama.
 Središte Rogoznice nalazi se na poluotoku gdje su se uglavnom zadržale stare kamene kuće, što rogozničkoj rivi daje autentičnu mediteransku atmosferu. Veći dio otoka prekriven je borovom šumom te je idealan za šetnju i ostale vrste rekreacija.

 Do današnjeg dana Rogoznica je sačuvala tradiciju nekadašnje glavne djelatnosti – ribarstva, pa se iz tog razloga u restoranima, uz razne delicije, nude riblji specijaliteti spremljeni prema izvornoj rogozničkoj recepturi.  Ako posjetite Rogoznicu, zaljubiti ćete se u nju, a Rogoznica će vam tu ljubav zasigurno i uzvratiti.

 

© 2011 Restaurant Antonijo :: design by Vava Computers :: powered by VannaCMS